Wist je dat tuinieren goedkoper is dan de meeste huishoudelijke hobby’s? Het is waar! Natuurlijk hangt het af van de omvang van je tuin. Als je van plan bent verschillende grote bomen en bloemen in je achtertuin te planten, dan kost het zeker een aardige duit om te beginnen. Dit zijn echter niet de enige manieren om een grote tuin te hebben.

Er zijn eigenlijk drie manieren waarop je geld kunt besparen op tuinieren, waaronder:

1. Koop planten in de groothandel in plaats van in de winkel

De meeste mensen denken dat ze geld besparen door planten te kopen bij hun plaatselijke tuincentrum of zelfs bij een kruidenier in de buurt. Helaas is dit niet het geval! De meeste van deze planten zijn hoger geprijsd omdat het bedrijf weet dat je ze wilt hebben, en ze zijn ook gemakkelijk te vervoeren omdat ze zo klein zijn. Plus, je zult niet precies kunnen vinden wat je wilt zonder de hele bundel te moeten kopen.

Koop je daarentegen je planten in de groothandel – of rechtstreeks van een tuinbenodigdheden bedrijf – dan kun je precies krijgen wat je nodig hebt en wilt. Bovendien geven de meeste bedrijven kortingen aan wie in grote hoeveelheden koopt, wat betekent dat je uiteindelijk voor elke plant minder kunt uitgeven!

2. Hergebruik potten en containers

Een andere fout die veel mensen maken is het kopen van nieuwe potten en plantenbakken voor hun tuin; dit is een grote geldverspilling! In plaats daarvan kun je gemakkelijk geld besparen door oude bakken te hergebruiken, die je in je garage, kelder, of zelfs achtertuin kunt vinden.

Als je bijvoorbeeld een plantenbak nodig hebt om wat groenten of kruiden in te laten groeien, dan is een oude laars die uitgedroogd is de perfecte maat en vorm! Je kunt ook grote blikken gebruiken om grotere planten in te laten groeien, zoals tomaten. Zorg er wel voor dat je een paar gaten in de bodem prikt voor de afwatering.

3. Kweek je eigen planten uit zaden

Dit is verreweg de goedkoopste optie die je hebt als het om tuinieren gaat. Je kunt slechts een paar dollar uitgeven aan een paar kwaliteitszaden, die een overvloedige oogst opleveren vol mooie bloemen en heerlijke groenten! Plus, je zult nog meer geld kunnen besparen omdat je geen zaailingen of plantbegin hoeft te kopen.

Bovendien is dit een leuk project waar het hele gezin aan mee kan doen! Heb je kinderen, dan zullen ze zeker genieten als ze zien hoe hun kleine zaadjes beginnen te ontkiemen en uitgroeien tot prachtige bloemen en groenten – perfect voor je eigen biologische tuin.

Als je echter serieus je eigen planten uit zaad wilt kweken, kun je het beste een kweekkasje kopen, waarmee je ze in een kleine ruimte kunt laten beginnen en opkweken tot ze de optimale grootte en stevigheid hebben bereikt om te worden uitgeplant. Dit is ook een prima manier om ongedierte van je gewassen weg te houden.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen